niedziela, 07 marzec 2021 08:48

dział żywienia

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Zadaniem działu żywienia jest planowanie oraz przygotowanie posiłków dla hospitalizowanych pacjentów oddziałów obu lokalizacji szpitala.

Całokształt organizacji żywienia chorych oparty jest na tzw. „systemie dietetycznym”.

Dietetyk opracowuje jadłospisy z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetyczno-  leczniczych. Dietetyk  sprawuje nadzór nad prawidłowym przygotowaniem posiłków oraz wydawaniem na oddziale zgodnie z jadłospisem.

Kierownik kuchni przy wsparciu dyrekcji szpitala dokłada wszelkich starań aby jakość posiłków serwowanych była na najwyższym poziomie.

W 2004 roku wdrożono w szpitalu system zarządzania bezpieczeństwem żywności  HACCP, zasady dobrej praktyki higienicznej GHP  oraz zasady dobrej praktyki produkcyjnej GMP.

Polityka HACCP jest ukierunkowana na osiągnięcie pełnej satysfakcji klienta (pacjenta) poprzez identyfikowanie jego potrzeb i oczekiwań oraz stałe dążenie do podnoszenia jakości świadczonych usług. Podstawą żywienia chorych są ujednolicone zasady żywienia dietetycznego.

Pacjentom zapewniamy bezpłatne całodzienne 3,5,6 – posiłkowe wyżywienie w zależności od diety.  Dzieciom do pierwszego roku życia oferujemy gotowe zupki jarzynowe, deserki owocowe, kleik   ryżowy. Pacjenci nie wymagający żywienia dietetycznego otrzymuje dietę podstawową

Hospitalizowani wymagający leczenia dietetycznego, na zlecenie lekarza i po konsultacji dietetyka otrzymują  dietę przypisana do jednostki chorobowej, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb pacjenta zgodnie z obowiązująca księgą diet .

Posiłki wydawane są o określonych godzinach:

  • Śniadanie       800 – 930
  • Obiad             1300 – 1430
  • Kolacja           1700 – 1730

Pacjenci, którzy potrzebują pomocy podczas spożywania posiłków, maja zapewnioną opiekę  wykwalifikowanego personelu medycznego

Oddziały w naszym szpitalu wyposażone są w lodówkę przeznaczoną dla pacjentów

                      ( znajdujące się w kuchence oddziałowej lub na korytarzu).

              BARDZO PROSIMY O PRZESTRZEGANIE KILKU ISTOTNYCH ZASAD

1.Produkty żywnościowe w oryginalnych opakowaniach ( z datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia) muszą być opisane :

     a) imieniem i nazwiskiem pacjenta, numer sali
     b) w momencie otwarcia opakowania- data, godzina umieszczenia produktu w lodówce

2.Produkty żywnościowe po otwarciu opakowania – mogą być przechowywane w lodówce do 48 godzin ( dwa dni)

3.Spożywanie własnych produktów powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem, pielęgniarką lub dietetykiem.

4.Potrawy przygotowane w domu np.( zupa) przed wstawieniem do lodówki muszą być opisane:

    a) imieniem i nazwiskiem pacjenta, numer sali

    b)datą i godzina przygotowania potrawy w domu
   ,, Potrawy  w lodówce mogą być przechowywane do 48 godzin ( dwa dni) od daty przygotowania w domu,,

5.Wszystkie produkty przeterminowane i nie opisane będą usunięte z lodówki bez uprzedzenia.

6.Pacjenci opuszczający oddział zobowiązani są do zabrania swoich artykułów żywnościowych z lodówki.

7. Nie należy przechowywać produktów łatwo psujących się w szafkach przy łóżku, spożywać produktów z otwartych opakowań, które nie były przechowywane w odpowiednich warunkach.

Ujednolicony system dietetyczny stwarza wspólną płaszczyznę porozumienia lekarzy, dietetyczki i pielęgniarek w sprawie żywienia chorych, co odgrywa ważną rolę w procesie leczenia

 

W październiku 2023 roku Szpital Miejski im. Św. Jana Pawła II w Elblągu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” rekomendowanego przez Ministra Zdrowia.
Celem programu jest wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach, a także podniesienie poziomu wiedzy o żywności i sposobie żywienia sprzyjającym zdrowiu przez zwiększenie dostępności porad żywieniowych.

Czytany 19511 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 24 październik 2023 07:30
Więcej w tej kategorii: « Programy pilotażowe ankieta1 »
Zaloguj się, by skomentować